Urząd Marszałkowski Województwa Dolnośląskiego i Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego serdecznie zapraszają do udziału w XIX edycji wojewódzkiego etapu ogólnopolskiego konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” na najlepszy regionalny produkt żywnościowy.
Konkurs odbędzie się dnia 15 czerwca 2019 roku w Pasażu Grunwaldzkim przy Placu Grunwaldzkim 22 we Wrocławiu.
Celem konkursu jest poznanie i udokumentowanie dolnośląskich, regionalnych produktów żywnościowych, produktów osadzonych głęboko w polskiej tradycji i od lat wytwarzanych tymi samymi metodami i według tych samych receptur.
Ideą konkursu jest też przygotowanie producentów do ubiegania się o ochronę zgodną z ustawodawstwem unijnym oraz zachęcanie mieszkańców obszarów wiejskich do poszukiwania alternatywnych źródeł dochodu.
Produkty będą oceniane w następujących kategoriach:
I Produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego (np. mięso, ryby, drób, wędliny, mleko, sery, farsze, miód i jego przetwory)
II Produkty regionalne pochodzenia roślinnego (np. owoce, warzywa, konfitury, powidła, marmolady, octy, marynaty, soki, zakwasy, mąki, kasze, chleby i inne wypieki)
III Napoje regionalne (alkoholowe i bezalkoholowe)
IV Inne produkty regionalne w szczególności łączące produkty roślinne ze zwierzęcymi (np. farsze).
W ramach konkursu Kapituła oceni najlepszy regionalny produkt żywnościowy. Dodatkowo zostanie nominowany laureat do nagrody honorowej „Perła 2019”, która zostanie wręczona podczas Wielkiego Finału Konkursu podczas Targów Smaki Regionów w Poznaniu.
Termin nadsyłania kart zgłoszeniowych upływa 10 maja 2019 r.
Zgłoszenia należy przesyłać na adres:
Urząd Marszałkowski Województwa Dolnośląskiego
Wydział Obszarów Wiejskich
Wybrzeże Słowackiego 12-14
50 – 411 Wrocław
z dopiskiem: „Nasze Kulinarne Dziedzictwo”
Informacje nt. konkursu można uzyskać pod numerem telefonu 71 776 90-30 lub 71 776-90-51.
Regulamin Konkursu (format PDF)
Karta zgłoszenia produktu (format PDF)