Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Legnicy informuje, że podmioty prowadzące działalność w zakresie produkcji pierwotnej podlegają rejestracji, wynika to z przepisów prawa żywnościowy tj. m.in.:

  • rozporządzenia (WE) Nr 178/2002 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 28 stycznia 2002 (Dz.W.UE L z dnia 1 lutego 2002r. z póź. zm)
  • rozporządzenia (WE)Nr852/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004r. (Dz.Urz. UE L 139 z 30 kwietnia 2004r. z póź.zm.)
  • rozporządzenia (WE) Nr 882/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004r. (Dz.Urz. UE l z dnia 30 kwietnia 2004r. z późn.zm.)
  • ustawy z dnia 25 sierpnia 2006r. O bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz.U. z 2010r. Nr 136, poz. 914 z późn.zm).

Wniosek można pobrać ze strony internetowej http://psselegnica.pis.gov.pl lub w siedzibie Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Legnicy przy ul. Mickiewicza 24.

Zgodnie z art.3 pkt 17 rozporządzenia 178/2002 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 28 stycznia 2002. ustanawiającego ogólne zasady i wymagania prawa żywnościowego, powodujące Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności oraz ustanawiające procedury w zakresie bezpieczeństwa żywności (Dz.Urz.WE L 31/1 z 1.2.2002), za taką produkcję uważa się produkcję, uprawę lub hodowlę produktów podstawowych, w tym zbiory (warzywa, owoce zioła, grzyby). Oznacza także zbieranie runa leśnego oraz wprowadzanie do obrotu żywności z produkcji pierwotnej na placach targowych, dostaw bezpośrednich do zakładów żywienia zbiorowego np. z uprawy produktów roślinnych: owoce, warzywa, zioła, grzyby.